Asiantuntijoiden tarinat
Armi Nitovuori
Armi Nitovuori pakkaa Reppu-auton ja suuntaa kollegoineen Tornion iltaan kohtaamaan viikonloppuaan aloittelevia nuoria. Hän jalkautuu sinne, missä nuoriso kokoontuu. Nitovuori tarkkailee, pyrkii juttusille ja tarvittaessa puuttuu arveluttaviin tilanteisiin.
– Hankalistakin tilanteista selvitään yleensä puhumalla, mutta joskus on jouduttu soittamaan poliisiakin paikalle. Pyrimme kuitenkin olemaan se kiva osapuoli, jota ei lähdettäisi karkuun, kertoo Tornion nuorisotoimessa työskentelevä Nitovuori.
Mitä parempi ilma, sitä enemmän nuoria on liikkeellä, tietää Nitovuori kokemuksesta. Hänen mukaansa nuoret myös viipyvät ulkona pidempään aina aamun pikkutunneille saakka.
– Me olemme ulkona yhtä pitkään kuin nuoretkin ovat. Kuljemme kaupungilla nuorten parissa tarvittaessa vaikka aamuneljään asti.

Sami Hjelt
Sami Hjelt haastelee nuorten kanssa digitaalisilla alustoilla ja striimaa omaa pelaamistaan. Häntä ei hävetä myöntää, että pelitaidot eivät ole parhaat mahdolliset. Peli menee hyvin tai huonosti, mutta sillä ei ole merkitystä.
– En todellakaan ole ammattipelaaja, ja peli menee, miten sattuu menemään. Striimin tarkoituksena on olla avaus keskusteluun digitaalisilla alustoilla aikaansa viettävien nuorten kanssa, kertoo Lappeenrannan nuorisopalveluissa työskentelevä Hjelt.
Pelien striimaaminen eli videosuoratoisto on noussut nuorten keskuudessa suosituksi ajanvietteeksi erityisesti suomalaisten esports-joukkueiden menestyksen myötä. Nuorisotyö on mennyt mukaan nuorten perässä.
– Nuorilla on paremmat digitaaliset valmiudet kuin meillä aikuisilla. Löydämme uusia alustoja seuraamalla nuoria. On äärimmäisen harvinaista, että me onnistumme yllättämään nuoret millään uudella jutulla.

Toni Ovaskainen
Toni Ovaskainen työskentelee Lahdessa Launeen monitoimitalo Lähteessä, jossa saman katon alla on esimerkiksi noin tuhannen oppilaan yhtenäiskoulu ja nuorisotila. Monitoimitalossa Ovaskainen tapaa alueen nuoria koulupäivän aikana ja sen jälkeen. Hän tietää, että nuorten vapaa-ajalla tapahtuneet asiat vaikuttavat myös koulunkäyntiin ja toisin päin.
– Nuoruuteen ja kasvuun liittyvät haasteet seuraavat mukana kaikkialle, sillä nuoret ovat samoja riippumatta siitä, ovatko he koulussa vai vapaalla, sanoo Lahden nuorisopalveluiden riveissä nuorisotyötä tekevä Ovaskainen.
Koulupäivän aikana Ovaskaisen työn keskiössä on kouluviihtyvyyden ja ryhmähengen vahvistaminen. Hän myös jutustelee nuorten kanssa havainnoiden yleistä ilmapiiriä. Jos jotain poikkeuksellista ilmenee, hän ryhtyy selvittämään sitä. Ovaskaisen työpäivä ei pääty siihen, kun kellot soivat.
– Nuorisotilassa alkaa iltapäivällä After School -toiminta, jonka pariin monet nuoret siirtyvät oppituntiensa jälkeen. Jos päivällä on sattunut jotain erityistä, hauskaa tai ikävää, voin jatkaa asian käsittelyä nuorten kanssa koulupäivän päätyttyä heidän vapaa-ajallaan. Niinhän nuoretkin tekevät.
